Monthly Archives: September 2013

جلسه اولیا مربیان!

دیروز سمینار مهدکودک سپهر بود. از قبل نظرخواهی کرده بودن که راجع به چه موضوع‌هایی دوست دارین حرف زده بشه و به این نتیجه رسیده بودن که بیشتری‌ها دوست دارن بدونن بچه‌ها چی یاد می‌گیرن.

یه خوبی عمده‌اش این بود که من معلم‌ها و یه تعدادی از کسایی که اونجا کار می‌کنن رو شناختم بالاخره.

اول از همه یه فیلمی نشون دادن از کلاس‌های مختلف و بچه‌ها در حال کارهای روزمره‌شون. سپهر که البته داشت تو فیلم دستش رو می‌شست! ولی جالب بود که حتی تو سن بچه‌های کوچیک‌تر هر کسی داشت با دقت یه کاری می‌کرد.

بعد یکی از معلم‌ها کلا راجع به نگاه مونتسوری به آموزش حرف زد. چون دقیق جمله‌های اونو یادم نمی‌یاد و خودم هم اونقدر اطلاع ندارم که از خودم بنویسمشون با جزئیات نمی‌تونم بگم ولی خب حرف کلی‌اش این بود که نگاه عمومی‌ جامعه به آموزش بچه‌ها مثل کارخونه ماشین‌سازیه. بچه‌ها یه با یک تاریخ ساخت (تاریخ تولدشون) وارد سیستم می‌شن و بعد تو هر مرحله یه چیزایی بهشون اضافه می‌شه. مثلا یاد می‌گیرن جمع کنن یا ضرب کنن یا بخونن یا بنویسن. ولی تو مونتسوری بیشتر روی علاقه و توانایی ذاتی بچه‌ها برای یاد گرفتن حساب می‌شه و اون مرحله مرحله‌ای که تو سیستم آموزشی معمولی هست اینجا نیست. اینه که شاید تو یه مرحله به نظر بیاد که در حالی که بچه‌های دیگه دارن ABC یاد می‌گیرن بچه‌ها تو مونتسوری دارن نخ رو از وسط مهره‌ها رد می‌کنن و خب تو یه مرحله دیگه خیلی جلوتر از بچه‌های دیگه باشن.

بعد یه معلم کلاس toddlerها (که می‌شه از ۱۸ ماهه تا آخر دو سالگی) با محور تمرکز حرف زد. اینکه بچه‌ها با تکرار و تمرکز یه چیزی رو یاد می‌گیرن. اینه که تو مونتسوری خیلی سعی می‌شه که وقتی بچه‌ سرگرم کاریه هیچ وقت تمرکزش به هم نریزه. و حتی بهش یاد داده بشه که بتونه هرچقدر بیشتر و بیشتر تمرکز کنه و سر یه کار وقت بیشتری بگذاره. بعد یکی دو تا از وسایلشون رو نشون داد. یه چیزی شبیه این مثلا

510100080که این استوانه‌ها رو یکی یکی در میارن و بعد می‌گذارن سرجاشون که علاوه بر کار کردن روی هماهنگی دست و چشمشون تمرکزشون رو هم بالا می‌بره.

بعد یه معلم از کلاس primary (سه سالگی تا آخر ۵ سالگی) اومد و اون هم باز راجع به اهمیت تمرکز حرف زد. و باز چند تا از کارایی که می‌کنن رو نشون داد. مثلا جا به جا کردن لوبیا از یه کاسه به یه کاسه دیگه با قاشق. یا کار کردن با زنجیره عددها:

Back Camera

پدر مادرها هم خب کلی سوال داشتن. از جمله خودم! مثلا این‌که آیا این تاکید روی تمرکز باعث نمی‌شه بچه‌ها تو محیط شلوغ نتونن کار کنن. که گفتن اتفاقا کلاس‌های مونتسوری معمولا زیاد هم ساکت نیست. و چون هر کسی داره یه کاری می‌کنه همیشه کلی سر و صدا و distraction هست. البته چیزی که من دیده‌ام حداقل تو سن مهدکودک خیلی ساکته کلاساشون به نسبت جاهای دیگه. البته چیزی که حواس پرت کنه زیاده چون همه وسیله‌ها و خوردنی‌ها همیشه در دسترسه و هر کسی هم داره یه کاری می‌کنه. یا مثلا اینکه وقتی یه چیزی رو به بچه‌ها نشون می‌دن (مثلا همین ریختن لوبیاها از یه کاسه به یه کاسه دیگه) فقط نشون می‌دن و حرف نمی‌زنن و توضیح نمی‌دن. من برام سوال بود که چرا با کلمه توضیح نمی‌دن و خود این فرصتی نیست که بچه‌ها کلمه‌های مربوط رو هم یاد بگیرن؟ که گفتن توضیح دادن مخصوصا که بچه‌ها به جای نگاه کردن به وسیله به صورت معلم نگاه می‌کنن بیشتر حواس پرت کنه. و فعالیت‌های کلامی خودش دسته جداییه که روش کار می‌کنن.

بعد هم گفتن که کلا مونتسوری با امتحان و نمره و جایزه و اینا همخونی نداره  و اینه که قبلا امتحان‌های استاندارد مدرسه‌های آمریکا رو نگرفته بودن. ولی آخر پارسال برای اولین بار گرفتن. اول به دلیل اینکه هرچقدر هم مخالف باشی به هر حال امتحان دادن چیزیه که بچه‌ها باید بلد باشن چون در یه زمانی از این سیستم می‌رن بیرون و باید امتحان بدن. و بعد هم اینکه بچه‌ها نمره‌هاشون رو لازم دارن اگه از این مدرسه بخوان برن جای دیگه. بعد نمره‌ها رو نشون دادن که خب خیلی خوب بود. یعنی تو کودکستان مثلا به اندازه کلاس اول بودن و بعد همین طور خیلی خیلی بهتر می‌شدن تو این حد که کلاس چهارم تو بعضی از موضوع‌ها حتی از بچه‌های آخر دبیرستان بهتر بودن. جالبیش همین بود که مثلا یه نمره تو قسمت «روش‌های ریاضی‌» داشتن و به نمره تو قسمت «حل مساله ریاضی». که ظاهرا روش ریاضی اینه که ۲+۲ چند می‌شه و بعد مساله ریاضی این که دو تا سیب داری دو تا سیب می‌خری چند تا سیب داری. مثلا کلاس چهارمی‌ها تو مساله ریاضی به اندازه کلاس هفتمی‌ها بودن و بعد تو روش‌های ریاضی به اندازه همون بچه‌ کلاس چهارمی.

خب یه سوالی هم که خیلی‌ها داشتن این بود که بچه‌هایی که از اینجا مدرسه‌های دیگه می‌رن چه جورین. خب البته اونا از یه طرف می‌خواستن بگن که بهتره دبستان هم اینجا نگهشون دارین و از یه طرف خب نمی‌خواستن بگن که بچه‌ها مشکل‌دارن جاهای دیگه. مدیرشون گفت که با یکی از شاگرداش که رفته یه شهر دیگه که مونتسوری نداشته و رفته جای دیگه حرف می‌زده و اون گفته که خب روش معلم‌ها که دستور می‌دن و اینا شاکی‌ش می‌کنه ولی خب می‌پذیره که این مدرسه این طوریه و خیلی موفقه. بعد یکی از مادرها اومد که بچه بزرگ‌ترش رفته بوده public school. می‌گفت که کلاس اول سختش بوده هم با روش اون جا آشنا شدن هم اینکه حوصله‌اش سر می‌رفته و بعد از کلاس دوم وارد یه سیستمی که اینجا برای بچه‌هایی که پیشرفته‌تر هستند شده و اونجا راضیه خیلی.

کلا جلسه خوبی بود که یه کم بیشتر با محیط مدرسه‌شون آشنا شدم. و البته

دلتنگی هم چیز عجیبیه

هفته پیش که مامانم رفت. سپهر هر روز یکی دو بار می‌پرسه که مامان‌بزرگ کجاست؟ و هی باید توضیح بدیم که الان کجاست و بعدش کجا می‌ره و بعدش هم می‌ره شیراز خونه‌شون.

۳ روز هم هست که دیگه بعد از گرفتن گواهی‌نامه سپهر رو می‌برم مهدکودک می‌گذارم و بعدش علیرضا رو می‌گذارم ایستگاه اتوبوس. بعد ظهر می‌رم دنبالش و می‌آیم خونه ناهار می‌خوریم. و دوباره عصر که با سپهر می‌ریم دم ایستگاه اتوبوس دنبال علیرضا.

روز اول وقتی سپهر رو برداشتم یه ضرب پرسید بابا کجاست. بهش گفتم که سرکاره و ساعت ۵:۳۰ می‌ریم دنبالش. وقتی رسیدیم خونه و می‌‌خواستیم ناهار بخوریم یهو شروع می‌کرد به گفتن حالم بده و گریه و گریه. اول فکر کردم گشنه و خسته است. همون‌طور توی بغلم بهش غذا دادم و همون‌جا تو بغلم در حال گریه خوابش برد. یک ساعت که خوابید باز با گریه بلند شد. و دیگه گریه‌اش بند نمی‌اومد. زنگ زدم به علیرضا که سپهر مریض شده و بیا خونه. بعد سوار ماشین شدیم تا بریم دم ایستگاه دنبالش. تو ماشین گریه‌اش بند اومد و مخصوصا علیرضا رو دید سر حال شد.

فردا صبحش هم دیدیم نه حالش خوب خوبه. رفت مهدکودک. باز موقع برداشتن همون سوال‌های بابا کو. رسیدیم خونه. باز موقع ناهار، گریه. این دفعه اصلا حاضر نشد هیچی بخوره. و یه ضرب گریه و می‌گه می‌خوام بخوابم. دیگه اوردمش رو صندلی و تکون تکون که خوابش ببره وسط گریه‌هاش می‌گه بابایی رو می‌خوام. دیگه مطمئن شدم که این همه‌اش دلتنگیه. تقریبا همه تابستون با علیرضا رفته بودیم دنبالش و با هم ناهار خورده بودیم. مخصوصا ماه آخر که مامانم هم بود و همه با هم ناهار می‌خوردیم. ناهار خوردن براش یادآوری دلتنگیش شده بود.

دیگه از دیروز یه کم عادت کرده و فقط می‌پرسه که بابا کجاست و بریم دنبالش ولی گریه و بهانه‌گیری نمی‌کنه. البته دیشب هم موقع شام، غذاش رو داشت نصفه نیمه می‌خورد. علیرضا رفت بگذاره دهنش (من فلسفه‌ام اینه که اگه نمی‌خواد نخوره!) یهو می‌گه مامان‌بزرگم رفته! و وقتی با مامان‌اینا که تازه رسیده بودن ایران چت کردیم کلی ذوق کرده بود و هیجان زده شده بود و می‌خواست همه شیرین‌کاری‌هاش رو نشون بده.

دکتر اطفال

یه چیزی که هی این روزا فکرم رو مشغول کرده دکتر سپهره. شاید به خاطر اینکه این اولین دکترش نیست و هی مقایسه می‌کنم یا اینکه کلا من خیلی کمال‌طلبم. ولی با اینکه خیلی چیزای این دکترش خوبه همچین ته ته دلم، ازش راضی راضی نیستم.

خوبی‌هاش اینکه مطبش دو قدمی خونه‌مونه، معمولا خیلی خلوته و وقتایی که ما رفته‌ایم حداکثر یه خانواده دیگه منتظر بوده‌ان. منشی‌ها و پرستارهاش خیلی خیلی خوش‌اخلاقن و فوری تلفن جواب می‌دن و کار راه می‌اندازن. وب‌سایت نسبتا کاملی دارن و حتی یه قسمتی دارن که برات یوزرنیم پسورد می‌سازن و می‌تونی لیست داروها و نتیجه آزمایش‌ها رو ببینی و حتی برای دکتر پیغام بفرستی و جواب بگیری. خود دکتر هم مهربونه و کلی از سپهر تعریف می‌کنه که هم من خوشم میاد هم خودش!

ولی همین که گفتم ته دلم احساس می‌کنم دکتر خیلی معمولیه. شاید چون دکتر قبلی همون‌طور که گفته بودم تو سیستم دانشگاه بود و خودش استاد دانشگاه بود و کار درست بود خیلی. همیشه همه‌چیز رو توضیح می‌داد و به نظر می‌اومد دوای الکی نمی‌ده، الان بد عادت شده‌ام. اصلا اون مطب قبلی به همین دلیل که مربوط به دانشگاه بود خیلی وقتا که می‌رفتی اول یه دانشجو (مراتب پزشکی رو من بلد نیستم!) می‌اومد و همه معاینه رو می‌کرد و توصیه‌هاش رو می‌کرد و بعد تازه دکتر اصلی می‌اومد و باز همه چیز رو چک می‌کرد و بعد هم خوب توضیح می‌داد. البته خب همین وضعش وقتی که بچه‌ات مریضه و گریه می‌کنه آدم رو کلافه می‌کنه و دلیل اصلی بود که دکتر رو تغییر دادیم. ولی خب این دکتر هم خیلی کارایی که من انتظار دارم نمی‌کنه.

مثلا برای ویزیت سه‌سالگی سپهر رفتیم. خب قد و وزنش رو گرفته‌ان ولی به من هیچ توضیحی نداده که الان رشدش چه‌جوریه و کجای نموداره. اصلا راجع به چیزایی که می‌خوره نپرسیده. (برای اینکه منصف باشم بگم که از خوابش پرسید). اون جای قبلی برای ویزیت یک‌سالگی یک پرسشنامه چندین صفحه‌ای بهمون دادن که راجع به پیشرفت‌های سپهر پر کنیم و تو قسمت‌های مختلف حرکتی و کلامی و اجتماعی و اینا نمره‌بندی داشت و خود دکتر راجع بهش باهامون جرف زد ولی اینجا خبری از این نیست. (البته کاملا ممکنه که دیگه برای بچه‌ سه ساله چون خودش حرف می‌زنه و اونقدر هم دیگه پیشرفت‌هاش تعریف شده نیست هیچ‌جایی دیگه از این پرسشنامه‌ها نباشه.) کل سوالی که پرسیده از سپهر این بوده که اسمت چیه. و چند سالته و دختری یا پسر. و خب سپهر اولی و دومی رو گفت ولی سومی رو نه. بعد می‌گه تو این سن باید بتونه بفهمه دیگران و خودش دخترن یا پسر. که حقیقتش به نظر من یکی از بی‌اهمیت‌ترین چیزایه که من بخوام به سپهر یاد بدم. یا مثلا بعد از خوردن آنتی‌بیوتیک سپهر دندون‌هاش یه کم لک شده بود. بردیمش دندون‌پزشک و تمیز کرد براش و حتی دستیارش گفت که آره خیلی پیش میاد و بعد هم خود دکتر دندون‌پزشک توضیح داد که چرا این طوری می‌شه و اینکه سطحیه و حتی اگه صبر می‌کردیم به احتمال زیاد خودش از بین می‌رفت. ولی بعد تو ویزیت بعدی به این یکی این‌رو گفتم، گفت خیلی عجیبه و تا حالا همچین چیزی براش پیش نیومده.

و بدیش اینه که خودم هم می‌دونم که زیادی مته به خشخاش می‌گذارم و واقعا دکتر خوبیه و مهم‌تر از همه اینکه اهمیت داره براش. مثلا نفس سپهر وقتی سرما می‌خوره می‌گیره. این بار چون آخر هفته بود دستگاهش رو بهمون قرض داد که تو خونه براش استفاده کنیم و بعد هم فرداش که تعطیل بود زنگ زد که ببینه حالش بهتر شده یا نه. واقعا مونده‌ام چیکار کنم. این جور چیزای ریز هم چیزیه که تا چندین بار بچه مریض و سالم رو نبری پیش یه نفر نمی‌فهمی. و می‌ترسم باز دکتر رو عوض کنم و خوبی‌های این یکی رو هم نداشته باشه.

سرخط خبرها

خیلی وقته ننوشته‌ام فعلا فقط سرخط خبرها!

  • یکی دو سال گذشته ماه سپتامبر هرروز می‌نوشتم. امسال ننوشتم. احتمالا ماه بعد می‌نویسم.
  • مامانم اومده اینجا پیشمون. البته فقط یکی دو روز دیگه مونده تا بره. ویزای بابام نیومد ولی.
  • سپهر سه سالش شد. امسال خیلی برای تولدش ذوق کرد.
  • فردا ۱۰ سال می‌شه که اومده‌ام آمریکا.
  • گواهی‌نامه گرفتم بالاخره.